Friday, January 6, 2017

Конкурс за пријава на едукативни филмови

Драги наши, време е повторно да зборуваме за највеселиот, најшарениот, наједукативен и победнички успешен 

„КРЕФ„ МЕЃУНАРОДЕН  ФЕСТИВАЛ НА ЕДУКАТИВНИ ФИЛМОВИ 
ПРОСВЕТНИ ОСКАРИ 2017

Акредитиран од страна на Министерство за oбразование, наука и технолошки развој на Србија 

и Министерство за култура на Србија.

Со поднесување на пријавата за учество нашите учесници се стекнуваат со акредитиран, меѓународен сертификат доколку испратениот филм ги задоволува поставените критериуми.
Изборот на најдобрите филмови кои ќе ја претставуваат нашата земја на Меѓународниот КРЕФ и оваа година ќе биде изведен по пат на гласање на стручно жири, објавен во текот на месец Јуни заедно со финалистите од регионот.
Манифестацијата на доделување на признанија и награди на сите учесници, финалисти и победници од трите категории ќе се реализира за време на 
дводневна КРЕФ Меѓународна Конференција
Лесковац, Србија, септември 2017 

Краен рок за апликација на филмовите од трите категории е 25 MAJ 2017

Затоа време е да одберете една од трите категории за учество и да направите план за снимање на Вашиот победнички филм.


КАТЕГОРИИ:

1.  КРЕФ едукативен предизвик 2017
 „Сосема различни за иста цел-Учење на под„
 Прочитајте повеќе околу нашите правила и совети за снимање на ваков филм.

2- КРЕФ MINECRAFT акција2017 
„ И јас имам супер план за урбанистичко уредување на мојот град/село„
Прочитајте повеќе околу правилата за снимање на ваков Minecraft филм.
3-КРЕФ ЛИПДУБ спот за промоција
 на училишна клима 
 Прочитајте повеќе околу правилата за снимање на ваков промотивен спот.
http://kref2017.blogspot.mk/2017/01/2017_5.htmlДоколку имате дополнителни прашања слободно пишувајте на следните адреси

veselabogdanovik2@gmail.com

pitamkref@gmail.com

Или на телефонскиот број 
071/318663 

Thursday, January 5, 2017

КРЕФ ЛИПДУБ 2017 Спот за промоција на училишна клима


Липдуб филмовите претставуваат музички спотови кои изгледаат како да се снимени во една секвенца, без прекин за време на снимањето (или најмногу до 3 прекини кои не се приметуваат за време на монтажа) 
Нивната цел е промоција на училиштата и училишната клима, условите за работа, дворот, работните простории, ходници, работа во училишни сексии, персоналот во училиштето,способност за тимска работа на сите вработени и ученици.. Сето тоа зачинето со креативност, едноставни или сложени сцени, костими, песна, танцување и се што може да смисли вашата креативност.
Видеото не смее да биде подолго од 6 минути, без прекини за снимање нов кадар за време на снимање (или со најмногу до 3 прекини кои не се приметуваат за време на монтажа)
Не е дозволено да се снима на локации/објекти кои не влегуваат во склоп на тоа училиште.

Автор на идејата и координатор на активностите може да биде: директор, стручен соработник, учител или наставник од предметна настава од приватно или државно основно училиштекој има желба но и вештини за соработка со голем број колеги и ученици за реализација на оваа цел.

Краен рок за апликација е 25 МАЈ 2017

За снимање на филмот, дозволено е вклучување на професионална помош од страна на лица кои поседуваат квалитетна опрема и искуство за снимање.

Најпрвин изберете една песна со ритам за игра и певлив текст. Внимавајте при изборот на песната. Текстот не смее да содржи навреди и вулгарности.

Сите ученици, едукатори и вклучени треба претходно да го научат текстот на песната затоа што за време на снимањето сите во секој миг треба да пеат заедно со оригиналната песна која ќе ја слушаат во позадина додека камерата шета од просторија во просторија и снима без прекин. Не е важно дали пеењето е добро или не затоа што и онака монтажата на филмот се состои само во целосно покривање на филмот со оригиналната песна на самиот изведувач НО
сепак важно е да се види како децата со движење на усните покажуваат дека за цело време ја пеат избраната песна
во точен ритам.

Снимањето на ваков спот подразбира сериозна претходна соработка на сите вработени и добра координација на учениците(Кој како, кога влегува во кадар, што прави,своја сцена, костими или реквизити, која група е следна за снимање) Секоја група ученици(клас) треба точно да знае и да увежба што ќе изведува за време на своите околу 20 секунди во кадар. Камерата се движи низ училиштето и снима по ред а групата ученици и вработени која е во кадар треба да ги изведе планираните движења и активности и да го пее соодветниот дел од песната.Потоа камерата продолжува понатаму.

Затоа направете јасен план за снимање, што сакате да се види во филмот, редоследот на места и простории низ кои треба да минува камерата. Тоа е важно за снимателот и за квалитетoт на филмот.

Спотот
- може да има една носечка тема поттикната од песната која сте ја избрале 
- воопшто не мора да има заедничка, посебна тема 
- или може да има тема со која целото училиште одбележува некој меѓународен или национален ден, празник на училиштето, градот.... . Како идеја можеби ќе Ви послужи овој календар
· 28. јануари Ден на заштита на личните податоци
· 31. јануар – Национален ден против пушењето
 · 2. фебруар – Меѓународен ден на заштита на мочуриштата
· 12. фебруар – Ден на Дарвин
 · 20. фебруар – Светски ден на социјална правда
  · 5. март – Светски ден на енергетска ефикасност
 · 8. март – Денот на Жената
· 14. март – Меѓународен ден на реките
·15. март – Светски ден за правата на порошувачите
· 19. март – Светски ден на ластовичките
· 20. март – Светски ден на среќата
· 20. март – Светски ден без месо
 · 21. март – Меѓународен ден за елиминација на расна дискриминација
 · 21. март – Светски ден на шумите
· 21. март - Светски ден на поезијата
· 22. март - Светски ден на водата
· 23. март - Светски ден на метеорологијата
· 27. март - Светски дан на театарот
· 21-28. март – Недела на солидарност на народите во борба простив расизмот и расна дискриминација 
Повеќе теми за идеја:
http://kreffilmskifestival.weebly.com/uploads/4/9/2/0/49205675/ek_prikaz_kalendara_-_kref.pdf

За време на монтажа на филмот, на почетокот додадете текст со кој ќе покажете кое училиште, место и држава претставувате.
Снимката покрите ја целосно со оригиналната песна на која сте снимале играње и пеење низ вашето училиште, и не вметнувајте фотографии. Графика и текст се дозволени само пред и после филмот доколку сметате за неопходно.

Филмот треба да биде прикачен на вашиот You Tube канал со наслов- За КРЕФ ЛИПДУБ 2017 Спот за промоција на училишна клима . Во полето за опис, под филмот, за време на прикачувањето задолжително треба да напишете

Училиште,место, држава, автор на филмот, соработници

Авторот го испраќа линкот до филмот на следната адреса
kreflipdub2017@gmail.com 

ВНИМАВАЈТЕ, во филмот не смее да се прикажуваат, глумат сцени на никаков вид насилство, вулгарности, навреди, непристојна облека и слично. Покажете го вашето училиште како модел и пример кој треба да се следи.

Бидете сигурни дека не кршите туѓи авторски права од сите аспекти. Пред снимање на филмот побарајте писмена согласт од родителите на Вашите ученици кои мора да бидат запознаени дека се работи за филм кој понатаму ќе биде промовирна на различни места соодветни за промоција на нашата професија.


Организаторот на фестивалот го задржува правото
 за дисквалификација на филмови 
по направена стручна проценка.

Организаторот на фестивалот го задржува правото за
 поставување на филмовите секаде онаму каде е потребно
 за промоција на образованието.


Тимот на КРЕФ ви посакува успешна работа.


Доколку имате дополнителни прашања пишувајте на veselabogdanovik2@gmail.com Facebook https://www.facebook.com/vese.vesela
или на 071/318663


Нашите 2016 победници од „Млада Поколења„  Ковачица


„Kреативно перо„-Белград


ОУ „Чегар„ од НИШ

ДРУГИ КАТЕГОРИИ КАКО ПРИЛИКА ЗА УЧЕСТВО:

1.  КРЕФ предизик 2017 „Сосема различни за иста цел„

2-    КРЕФ MINECRAFT акција 2017 

„ И јас имам супер план за урбанистичко уредување на мојот град/село„КРЕФ филмски предизвик 2017. Категорија „Сосема различни за иста цел„


Учењето може да биде здодевно обично и креативно, необично, токму како и реализацијата на целите од редовната програма. Ајде да покажеме колку необични можеме да бидеме ние кога ќе ја вклучиме сета наша љубов, искуство и вештини за креативност со цел да обезбедиме креативна и забавна средина како стимулација за учење на нашите ученици.

Математика, физика, граматика, историја НА ПОД/двор/училишен ходник... И секое училиште може да биде омилено место на децата.


Изберете ја својата омилена наставна содржина и нејзините цели, заборавите на клупите, таблата и класичните столчиња во училницата, смислете го својот креативен час и замолете некој да ви помогне сета таа магија да се зачува во форма на филм кој ќе биде сведок и спомен на вашата извонредна работа како едукатор.

Најлони, гајби, перничиња, сено или ќебенца, хамери или креди, се е добредојдено на вашиот почетен список а потоа сепак изберете како и со што ќе покажете дека сте различни, весели и разиграни со нови идеи и игри, ресури и активности кои секој ќе сака да ги применува во иднина а ќе се сеќава на Вас и Вашиот весел едукативен филм како инспирација. 

КАКО ДА УЧЕСТВУВАТЕ ВО ОВАА ФИЛМСКА КАТЕГОРИЈА?

-Автор на филмот може да биде секој учител, наставник од предметна настава или стручен соработник од државно или приватно основно училиште во Македонија.

-Пријавата е ограничена на еден филм по автор.

-Филмот  мора да биде снимен во текот на учебната 2016/2017 СО КРАЕН РОК ЗА АПЛИКАЦИЈА 

ДО 25 МАЈ 2017

Должината на конечниот видео запис е 4 до најмногу 5 минути.

-Филмот може да биде снимен со камера, фото апарат или мобилен телефон кој може да обезбеди квалитетна и стабилна снимка

Слободно вклучете родител или професиналец со искуство за снимање и монтажа доколку сметате дека овој дел ви претставува тешкотија.

-Изборот на програма за монтажа на снимениот материјал е слободен.

Слободно користете позадинска тивка музика за време на монатажа доколку сметате дека е потребно но внимавајте-таа не смее за цело време да го прекрива филмот, дозволете да се слуша комуникација, соработка помеѓу учениците, комуникација наставник-ученици... 

Избегнувајте употреба на фотографии, освен некаде ако сметате дека се неоходни.


-Филмот треба да биде снимен претежно во училница но може да содржи и кадри снимени во училишен ходник, други простории во самото училиштетето и во училишниот двор, доколку тоа е дел од вашата идеја за супер час. (Внимавајате-Посети на институции и објекти надвор од училиштето НЕ се влучени во оваа категорија)


-Содржината на филмот треба да биде снимена ВО ЕДЕН ДЕН и истата да прикаже креативна, иновативна обработка на една наставна содржина или интеграција на наставни содржини од редовната наставна програма. (Внимавајте- Слободни ученички активности и секции  НЕ учествуваат во оваа категорија.)


Авторот пред снимање на филмот задолжително треба да побара од родителите писмена согласност за снимање и објавување на снимките од учениците, на места потребни за промоција на образовни идеи, како што се филмски канали, социјални мрежи и едукативни веб страници.

Во воведот на монтираниот филм треба задолжително да стои само: Основно училиште, место, одделение, име на авторот-едукаторот и наставна содржина или опфатени интеграни содржини(без цели) 

Филмот треба да биде прикачен на вашиот You Tube канал со наслов- За КРЕФ 2017 Сосема различни за иста цел„ и име на автор во продолжение. 

Во полето за опис, под филмот, за време на прикачувањето задолжително треба да напишете: 

1. Наставна содржина

2. Одделение-возраст на учениците

3. Училиште-место, држава

4. Автор на филмот( 1 лице како автор) а може да се наведат и соработници

5. ЦЕЛИ на наставната содржина и краток опис на она што може да се види во филмот.


Потоа авторот го испраќа линкот со филмот на следната адреса krefedukativenfilm@gmail.com


Внимавајте да бидете сигурни дека не кршите туѓи автоски права во делот со прикажани ИДЕИ, МУЗИКА, СЛИКИ.


Организаторот го задржува правото за дисквалификување на пријави после стручна процена. 


Организатотот го задржува правото за промоција на филмовите секаде каде е потребно и корисно за едукативни цели и промоција на наставничката професија.


Доколку имате дополнителни прашања пишувајте на veselabogdanovik2@gmail.com или на Facebook https://www.facebook.com/vese.vesela

071/318663

КОРИСНИ ПРЕПОРАКИ И СОВЕТИ ЗА СНИМАЊЕ И МОНТАЖА:

Најпрвин изберете една наставна содржина или дневна интеграција за реализација. 

Запишете си ги сите свои креативни идеи за дадените цели и размислете кои ваши идеи се навистина интересни и нови за прикажување а можат на некој начин да се реализираат без вклучување на класични масички и столчиња за седење и работа.

Потоа запишете си ПЛАН ЗА СНИМАЊЕ-Што е она што би сакале да биде снимено и прикажано во филм во траење до 5 минути. Размислете што Ви е важно да влезе во кадар. Некогаш е тоа цела училница, некогаш кадар од група која соработува да најде решение, од блиску работа на децата и слично.. Од досегашното искуство подобро е да се одлучите за повеќе покуси кадри кои доволно објаснуваат што се прави во моментот но не се задржуваат долго за да станат здодевни за оној кој подоцна ќе го гледа филмот. 


За време на снимањето бидете си обичен учител,  секое намерно преснимување на кадрите прави вештачка ситуација и за вас и за вашите ученици а тоа се приметува на самата снимка и не делува природно.


СОРАБОТКА СО СНИМАТЕЛОТ и МОНТАЖА

Најпрвин внимателно објаснете му што е за вас важно добро да се види, кои кадри ви се потребни. И нему дадете му го својот план за снимање. Заедно проверете од кои агли е добро да се снима во конкретната просторија. 

Внимавајте на светлината во просторијата.

Избегнувајте снимање со поглед кон прозорците.

Доколку немате претходни искуства како снимател  обидете се да снимате без завртувања, без движења и зумирање за да добиете стабилни снимки. Кога ви треба промена на кадар или место, слободно стопирајте го снимањето, поставете се на новото место и продолжете со снимање. Вака сигурно ќе имате стабилни кадри кои можат да се употребат за време на монтажа на филмот.Ви посакуваме забавна и успешна работаДРУГИ КАТЕГОРИИ КАКО ПРИЛИКА ЗА УЧЕСТВО:


2-    КРЕФ MINECRAFT акција 2017 

„ И јас имам супер план за урбанистичко уредување на мојот град/село„

3-    КРЕФ ЛИПДУБ промоција на училишна клима 2017

КРЕФ Minecraft акција 2017 „ И јас си имам супер план за урбанистичко уредување на мојот град/село„

Имате синче/ќерка/ученик/соседче/внуче плус барем едно негово другарче кое ја сака играта Minecraft? Вие веќе имате одличен и спремен тим за учество во оваа филмска категорија. 

Ова е интересна прилика во која учениците од РМ, наставниците и родителите заедно со своите деца и нивни другарчиња имаат можност да учествуваат во истражување и креирање на идеи за урбанистичко уредување на својот роден град, село. Децата можат да бидат креатори на својата иднина . Тие се идните возрасни граѓани на оваа земја кои уште од мали треба да стекнат навики за барање решенија и прилики наместо изговори.

 Од друга страна, сведоци сме колку нашите современи дечиња го сакаат компјутерот и компјутерските игри и често ни се случува да се разминуваме со нив во поглед на нашите ставови за користа и шетата од часовите минати пред компјутер. Затоа ова е една интересна прилика за креативно дружење со нив. Прилика која можеме да ја искористиме за да им дадеме пример и поттик за конструктивно користење на интернетот и игрите, за доброто на целата заедница.


Погледнете околу во секој празен или заборавен простор од вашето секојдневие. Дури и во вашето училиште, дворот, паркот во вашата населба, реката, околу езерото, село, град....Направете прошетка,снимете кадри и размислете добро, што и како би сакале да биде поубаво. Потоа изберете еден ваш приоритететн објект/локација за кој би сакале да изработите идејно решение и започнете со работа заедно со вашиот тим.


КОЈ И КАКО МОЖЕ ДА УЧЕСТВУВА ВО КАТЕГОРИЈАТА „КРЕФ MINECRAFT 2017 „

Конкурсот е отворен за ТИМОВИ на ученици (најмалку двајца ученици во тим ) од приватни и државни основни училишта, одделенска и предметна настава. 

Зад секој тим на ученици треба да стои ЕДНО ВОЗРАСНО ЛИЦЕ/ учител, наставник/стручен соработник или родител,старател,пријател(со дозвола од родителите на вклучените ученици) во улога на ментор. 


Краен рок за апликација  е 25 МАЈ 2017.


ШТО ТРЕБА ДА СОДРЖИ ФИЛМОТ?

-Должината на конечниот видео запис е 4 до најмногу 6 минути. Може да биде монтиран во програм по ваш избор.


-Во еден филм може да биде прикажано комплетно идејно решение за само една избрана локација/објект.


Содржината на филмот треба да ги прикаже

 следните елементи:


1- Во вовед куси снимки од процесот на истражување на групата 

(Пример: Како, каде, учениците истражуваат, 
посета на објект/локација, истражуваат литература, 
ИКТ, разговор со стручни лица или население,
 фотографирање на објекотот/локацијата,
 правење скици, макети или слично...)

2- Потоа куси снимки како групата работи на изработка на 
играта во Minecraft


3- За крај вметната снимена виртуелна прошетка низ готовиот, 
нов продукт, објект/локација претставен во играта Minecarft.
Како Вие би сакале да изгледа тоа место/објек
 и која би била неговата намена.


Дозволено е да се вметне снимен говор на наратор
 или текст кој ќе ја придружува снимката 
како појаснување на крајната визија.

Можете да изберете локација/објект во вашето место
 или било кое друго место во РМ.


Филмот треба да биде прикачен на You Tube со наслов
КРЕФ Minecarft 2017„ и име на менторот на групата

Во полето за опис, под филмот, за време на прикачувањето

 треба да напишете:


1. Одделение/Возраст/и на учениците кои учествувале во проектот
2. Училиште/место/држава
3. Име презиме на менторот и опис: учител/предметен наставник или родител...
4. Детален опис на вашата приказна: 

(Пример- како и зошто Вашиот тим го избра токму тоа место/објект,

 како истражувавте и соработувавте, што откривте,

 какво решение сакате да споделите со јавноста 

 и зошто сметате дека е важно да биде применето во иднина.

5. Истакнете  ги имињата на соработниците и на сите активни работници во групата


Менторот на групата за пријава го испраќа линкот до филмот на следната адреса

minecraftfilm2017@gmail.com


Внимавајте да бидете сигурни дека не кршите туѓи авторски права. Користете материјали кои се ваша приватна сопственост. Позадинската музика изберете ја според правилата за почитување на авторски права за користење на аудио материјал. Внимавајте, во филмот или во опис на филмот не смее да стои говор на омраза и навреди од никаков вид.


Организаторот го задржува правото за дисквалификување
 на пријави после стручна процена.


Организатотот го задржува правото за промоција на филмовите секаде каде е потребно и корисно за едукативни цели и промоција на наставничката професија.

Ви поскауваме успешна работа


Доколку имате дополнителни прашања пишувајте на veselabogdanovik2@gmail.com или на Facebook https://www.facebook.com/vese.vesela
071/318663

Мината година имавме тема со која тимовите имаа за цел да изберат една локација или објект од културно наследство, да го истражуваат минатото поврзано со него и истиот да го претстават преку играта Мајнкрафт. 
Оваа година освен што во видеото на крајот треба да погледнеме виртуелна прошетка низ готовиот продук (како примерот долу) овој пат во самиот вовед на филмот треба да видиме и куси снимки како учениците истражувале на терен и работеле на самата игра. И да не заборавиме на новата тема за оваа година
ДРУГИ КАТЕГОРИИ КАКО ПРИЛИКА ЗА УЧЕСТВО:

1.  КРЕФ предизик 2017 „Сосема различни за иста цел„3-    КРЕФ ЛИПДУБ промоција на училишна клима 2017